MENU
Головна » 2015 » Березень » 15 » Огляд основних подій тижня від «Інформаційного спротиву» (10–14 березня 2015)
14:31
Огляд основних подій тижня від «Інформаційного спротиву» (10–14 березня 2015)

Увесь світ шукає Путіна, влада намагається навчитися говорити з суспільством, Європа міцно задумалася, як нейтралізувати пропаганду Кремля.

 

Із головного:

Головною темою, що визначила інформаційну порядку денного цього тижня, стало загадкове зникнення Путіна. Останній раз його бачили ще минулого четверга, 5 березня. Відтоді на публіці Путіна не було. Прес-служба Кремля весь цей час намагалася створити алібі російському президентові, регулярно публікуючи новини про його робочі зустрічі, але вони лише підігрівали ще більший інтерес.

Версій, де Путін, як мінімум, з десяток. Але основних чотири: проблеми зі здоров'ям, палацовий переворот, бажання на час зачаїться, щоб прийняти якісь доленосні рішення, народження дитини.

Не виключено, що за всім цим галасом стоїть Кремль. Про цілі цієї спецоперації можна поки лише здогадуватися. Що або хто стоїть за зникненням Путіна, дізнаємося, можливо, вже завтра. На понеділок [16.03.2015] анонсована зустріч Путіна з президентом Киргизії. А вже 18 березня планується підписання договору про «союзництво та інтеграції» між Росією і Південною Осетією. Теж за участю господаря Кремля.

Але не тільки Путіним єдиним. Слід відзначити ще кілька дуже важливих подій, що відбулися на цьому тижні.

Звіт Кабінету Міністрів за 100 днів роботи. Темп задав Петро Порошенко

Минулої неділі Президент спробував пояснити народу логіку своїх останніх рішень. Уряд підтримав цей почин і в новому для себе форматі розповів про свої перші 100 днів. Зі звітом виступив кожен міністр, серед них міністр інформаційної політики Юрій Стець. Можна по-різному оцінювати роботу Кабміну і Президента. Але вже добре, що влада хоча б намагається навчитися говорити з суспільством. До повноцінного діалогу ще дуже далеко. Але перші кроки робляться. Головне, не зупинятися і продовжувати в тому ж дусі.

Схоже, що Європа і весь цивілізований світ починає розуміти, до яких згубних наслідків може призвести російська пропаганда

На цьому тижні стало відомо про припинення співпраці відомого американського PR-агентства Ketchum з Кремлем. Раніше агентство просувало Росії в США і ЄС, проводило рекламну кампанію Зимової олімпіади в Сочі, а також працювало з Газпромом. Як пояснив Дмитро Пєсков, завершення контракту пов'язано з економією коштів Росією, а також несприятливою ​​атмосферою в світі для «об'єктивних суджень і сприйняття істини». Іншими словами, світ не готовий дізнатися «правду» в її російській інтерпретації. На користь цього говорить і бажання європейських лідерів доручити главі дипломатії Євросоюзу Федериці Могерині підготувати план інформаційної кампанії з протидії російській пропаганді в ЄС. Очікується, що таке доручення буде дане на черговому саміті ЄС 19–20 березня з терміном виконання 3 (три) місяці. Таким чином, до червня такий план дій повинен бути готовий.

З негативного:

1. Конфлікт на ґрунті мови, однією зі сторін якого стала відома в Україні блогер і автор проекту «Made in Ukraine» Юлія Савостіна. Заклик деяких активістів до Юлії Савостіної вести блог українською мовою закінчився тим, що на його стартовій сторінці з'явилася нецензурна лайка з вимогою: «вчи мову». Конфлікт отримав великий резонанс у соціальних мережах. У результаті вийшло, що ми самі, практично на рівному місці, дали привід звинуватити Україну в насильницькій українізації і неповазі до прав російськомовних.

2. Стало відомо про те, що новим випусковим редактором «Подробностей» або «Подробиць тижня» на «Інтері» може стати російський журналіст Леонід Муравйов, ще недавно працював на 5-му каналі в Санкт-Петербурзі. Свої репортажі про Україну Муравйов готував у кращих традиціях російської пропаганди, звинувачуючи «українських карателів» в обстрілі мирних міст та багатьох інших гріхах. Рішення про призначення ще не прийняте, але шеф-редактор «Подробиць тижня» Марія Столярова вважає, що вибір на користь Муравйова був би логічним, оскільки він нібито знає, як працює пропагандистська машина. Юрій Стець через ФБ спростував це призначення...

3. У Києві пройшла ще одна «акція протесту», так званий марш «Білих хустинок». Під час його проведення було зафіксовано факт роздачі грошей учасникам маршу. Це не перший і не останній «мітинг», мета якого — створити потрібну ТВ-картинку. Примітно, що цього разу влада постаралася діяти на випередження. Про його проведення повідомили напередодні. А після того, як викрили в роздачі грошей, радник міністра внутрішніх справ і народний депутат Антон Геращенко пообіцяв зареєструвати законопроект про кримінальне покарання за організацію та фінансування подібних мітингів. До слова, ця ідея вже викликала бурхливе обговорення. Багато активістів виступають проти таких ініціатив, оскільки бачать у них бажання обмежити особисті права і свободи. Але поки немає законопроекту, давати оцінки передчасно. Влада шукає спосіб, як не допустити розгойдування ситуації всередині країни, і через такі «мітинги» в тому числі. Але діє багато в чому хаотично і ситуативно. Звідси — шквал критики.

4. Російська опозиційна «Новая газета» може закритися вже в травні. Головний редактор Дмитро Муратов розповів про тиск із боку влади на одного з акціонерів видання та труднощі в залученні реклами. Незважаючи на популярність «Нової газети», багато рекламодавців не хочуть мати справи з виданням, оскільки вважають, що це може привести до неприємностей. Якщо «НГ» закриється, з російський медіа-карти зникне ще одне яскраве і самобутнє опозиційне видання.

З позитивного:

1. Спікер Верховної Ради Володимир Гройсман пообіцяв, що наступного тижня завізує закон про заборону російських серіалів в Україні і передасть його на підпис Президентові. Затримка виникла у зв'язку з тим, що «Опозиційний блок» поставив під сумнів легітимність голосування. Якщо закон таки набуде чинності, в Україні буде заборонений показ російських серіалів, знятих після 1 січня 2014 року. До речі, згідно з останніми даними TNS, дивитися продукти російської кінофабрики хочуть близько 45% жителів України. Значна частина таких людей проживає у східних (32%) і південних (34%) регіонах країни.

2. Відомий російський журналіст, засновник російської газети «Коммерсантъ» Володимир Яковлєв почав збір коштів на новий медійний проект «для повернення до життя жертв кремлівської пропаганди». Називатися він буде «Мулбабар». Таке рішення Володимира Яковлєва викликане реакцією в Інтернеті на вбивство Бориса Нємцова. Сам Яковлєв назвав його результатом «кремлівської пропаганди ненависті, яка сьогодні знищує країну». На створення проекту потрібно $50 тис. Гроші Володимир Яковлєв збирає на Kickstarter. До слова, зібрано вже більше $15 тис. Так що шанси на запуск нового цікавого проекту є.

3. СБУ знайшла в соцмережах близько 600 антиукраїнських груп. Усі вони знаходяться переважно в «Однокласниках» і «ВКонтакте» і адмініструються з території Росії. Очікуємо, що після їхнього виявлення, хоча б частину цих груп буде заблокована.

© Переклад і адаптація kozubenko.net

© Оригінал sprotyv.info: Валентин Войтков для групи «ІС», 15.03.2015 - 12:00

Переглядів: 664 | Додав: editor | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0