MENU
Головна » 2015 » Березень » 8 » ИС: Огляд основних подій тижня 2-7 березня 2015 року
16:59
ИС: Огляд основних подій тижня 2-7 березня 2015 року

Бурятський танкіст розповів про те, як Росія воює на Донбасі, на владу тиснуть тарифи, Фірташ і Коломойський йдуть у наступ, Кремль знайшов чеченський слід у вбивстві Нємцова.

ІЗ ГОЛОВНОГО:

Українське суспільство ще раз довело свою силу.

Не встиг Костянтин Матейченко зареєструвати законопроект про кримінальну відповідальність за «умисні дії щодо підриву авторитету держави та її органів влади», як він же його і відкликав. Зроблено це було під тиском громадської думки.

Ще один вірний крок влади на цьому тижні

— прийняття в першому читанні двох законопроектів, які розширюють доступ до публічної інформації. Ці документи роблять обов'язковим оприлюднення інформації у форматі відкритих даних. У тому числі, за бюджетними показниками, що спростить контроль над витрачанням коштів.

Але поки ведеться тиха кабінетна робота, на інформаційному фронті намітилися кілька основних ліній напруги:

= Безумовно, найбільш обговорюваним стало рішення істотно підвищити тарифи на газ та комунальні послуги.

Воно спровокувало сплеск сюжетів і публікацій на тему того, як жителі України будуть оплачувати рахунки після падіння реальних доходів. Влада поки відбивається від звинувачень спрощеним порядком оформлення субсидій і цифрою в 12 млрд грн., яка буде витрачена на компенсацію нових тарифів. Але це поки що. Системної інформаційної кампанії, що пояснює необхідність підвищення цін, немає. Хоча тема, безумовно, буде використовуватися для розгойдування ситуації всередині країни. Що вже й відбувається, якщо згадати про вали публікацій на цьому тижні про нібито 272%-ну інфляцію в Україні.

= Дмитро Фірташ, власник першої ТВ-кнопки, розпочав новий проект під умовною назвою «$ 300 млрд. Для України».

Суть його в створенні агентства «Агентства з модернізації України», яке б привертало інвестиції в українську економіку. Але поки це все виглядає як прикриття для більш масштабної операції, мета якої — створити необхідні умови для федералізації України, а також посилити вплив Фірташа і його політичного лобі. Незрозуміло, скільки грошей у підсумку вдасться зібрати, але коштів на «джинсу», що розхвалює Фірташа і його ініціативу, не шкодують.

= Тим часом Ігор Коломойський, який також має величезний вплив на медіа в Україні, почав нову гру.

Пов'язана вона з перерозподілом власності. На засіданні парламентської комісії з питань приватизації Ігор Коломойський зробив сенсаційні заяву про те, що він у 2004 році кожен місяць платив $5 млн хабара за можливість контролювати «Укрнафту». Власником медіа-холдингу сказано було дуже багато, що матиме продовження найближчим часом, у тому числі в західних ЗМІ.

= Україна і Росія провели ще один раунд інформаційної сутички з теми розслідування теракту, внаслідок якого був збитий літак рейсу MH17 малазійських авіаліній.

Спочатку в голландському виданні NOS з'явилася інформація про те, як іде розслідування. Із посиланням на власні джерела, відоме медіа повідомило, що всі сліди ведуть у Росію і що офіційний висновок, швидше за все, буде таким: «Боїнг» збив російський «Бук», привезений на українську територію, ймовірно, з російським екіпажем. Цю новину підхопили українські ЗМІ. Багато хто, не розібравшись, написав, що це чи не офіційні висновки голландської прокуратури. У відповідь росіяни звернулися за офіційними коментарями. Отримавши те, що їм потрібно, а саме: «слідство ще триває, про його результати буде відомо в другій половині 2015 року», російські ЗМІ спробували дезавуювати інформацію голландського NOS. Почасти, це їм вдалося зробити. Сподіваємося, розголос ніяк не вплине на результати роботи голландських слідчих. Хоча певні побоювання є. З'явилися відомості, що російські спецслужби регулярно роблять спроби злому комп'ютерних систем нідерландських поліції та прокуратури. А все нідерландські смартфони і лептопи, які побували в Україні і були підключені до місцевих мереж зв'язку, довелося знищити через загрозу наявності на них шпигунського програмного забезпечення.

= У Росії заарештували можливих вбивць Бориса Нємцова.

Підозрюваних двоє — це Анзор Губашев і Заур Дадаєв. Один з них працює охоронцем у підмосковному супермаркеті, другий — служить у кадировському батальйоні «Північ» у Чечні. Що це означає і як далі російська влада буде підносити вбивство Нємцова, скоро дізнаємося. Але однозначно ця тема стане однією з ключових в інформаційному просторі наступного тижня. Не виключено, що разом із чеченським, може з'явитися й «український слід» у всій цій історії. Вже дуже хочеться Кремлю зв'язати Україну з убивством Нємцова.

Фото: sprotyv.info

ІЗ НЕГАТИВНОГО:

1. Національна рада з телебачення і радіомовлення підготував звіт за 2014 рік, у якому вказала масштаби лиха в інформаційному просторі на окупованих територіях. Ситуація виглядає прогнозовано погано. 12 аналогових ТВ-каналів і 9 цифрових використовуються бойовиками для власного мовлення і ретрансляції російських програм. Як сказано у звіті, з територією покриття Донецька і прилеглих регіонів. Насправді, в радіусі 70 км від Донецька можна вільно дивитися російські та сепаратистські канали. У тому числі на територіях, підконтрольних української влади. Приблизно така ж ситуація в Луганській області, де у бойовиків у розпорядженні 20 телеканалів. У цьому зв'язку терміново просяться заходи, спрямовані на обмеження трансляції російської пропаганди. Загалом, концерну РРТ, нашим спецслужбам та іншим органам влади є чим зайнятися.

2. Freedom House оприлюднила новий звіт про порушення прав людини в Криму. На півострові склалася критична ситуація з українськими ЗМІ. Російська влада провели зачистку інформаційного поля, після чого багато незалежних медіа змушені були закритися і переїхати на територію України. Залишилися лічені одиниці, які, за суттю, віщають із підпілля. Freedom House вважає, що Кремль створює в Криму «інформаційне гетто», до якого залишилося зробити лише кілька кроків. Системних контрдій цьому з боку української влади не видно. Хоча варто відзначити, що якісь заходи приймаються. Зокрема, цього тижня у Юрія Стеця [міністр інформаційної політики України] з'явився радник з питань інформаційної політики Криму. Ним став політичний експерт Сергій Костинський. Крім того, генеральний директор НТКУ Зураб Аласанія анонсував створення в Херсоні телеканалу, що веде мовлення на Крим. Конкретні строки, коли цей канал розпочне свою роботу, ще не визначені.

3. Робота «Інформаційних військ» привертає все більше уваги «тієї сторони». На цьому тижні група «КіберБеркут» (є й така) нібито зламала поштові скриньки заступників Юрія, Стеця Артема Біденка і Тетяни Попової, і отримала доступ до їхнього листуванні з робочих питань. Складно судити про їхню достовірності, але факт залишається фактом — спроби дискредитації роботи Міністерства інформаційної політики тривають.

ІЗ ПОЗИТИВНОГО:

1. Росія, принаймні, та її частина, яка читає опозиційну «Новую газету», дізналася подробиці вербування і перекидання російських військ на територію України. Поранений бурятський танкіст, чиє фото зі спотвореним обличчям облетіло багато видань, відверто розповів про те, яку роль відіграє Росія в розпалюванні війни. Хочеться вірити, що ця розповідь трохи охолодить запал російських «добровольців» і відіб'є бажання брати участь у бойових діях на нашій території.

Фото: Елена Костюченко / «Новая»

2. СБУ продовжує пошук інформаційних диверсантів. На цьому тижні спецслужби затримали двох агітаторів у Дніпропетровській області. Про затримання ще одного з агітками Life News повідомив радник голови СБУ Маркіян Лубківський. Також стало відомо про винесення вироку рознощикам газети «Новоросія» у Хмельницькому. Обидва отримали по 5 років. Чоловік одразу почне відбувати покарання, а жінка, яка йому допомагала, у випадку, якщо не пройде дворічний випробувальний термін.

Адаптація українською статті Валентина Войткова для групи «ІС», 08.03.2015 - 12:00

Переглядів: 769 | Додав: editor | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0